Cemat er årets kursraket: Polske byggedrømme frister
27/12 15:23
Store visioner og drømme for en industrigrund i den polske hovedstad Warszawa har gjort det lille børsnoterede ejendomsselskab Cemat til årets højdespringer på hovedbørsen i København.
2021 har været et sandt eventyr for aktionærerne, der har kunnet se aktien flyve i vejret med 153 pct. med lidt over tre handelsdage igen af 2021
Cemat er ellers ikke meget andet end resterne af siliciumproducenten Topsil, der blev købt ud af Cemat tilbage i 2016.
En stor klat jord på 13 hektar i udkanten Warszawa med 41.000 kvadratmeter industribygninger stod tilbage og er siden blevet lejet ud i en grad, så Cemat nu har et minimalt overskud på driften.
HÅB OM BOLIGPROJEKTER
Værdierne i Cemat handler dog om noget helt andet, nemlig mulighederne fremadrettet. Cemats jord ligger 8 km. fra centrum af Bielany-distriktet, hvor der er opført mange nye boliger igennem en årrække.
- Den langsigtede plan er, at vi skal have afklaret forskellige forhold og have ændret planlægningen for området, forklarer bestyrelsesformand i Cemat Frede Clausen til MarketWire.
Han har selv købt op af flere omgange i Cemat de seneste tre år og ejer i dag lige over 9,2 mio. aktier.
Håbet er at få mulighed for at bygge på området, da projekterne kan vise sig at blive ganske værdifulde.
Der bygges nemlig som regel i højden i Warszawa, og der er ifølge Frede Clausen meget stor efterspørgsel, da der er mangel på boliger. Endnu mangler Cemat dog at klare flere hurdler, før spaden kan sættes i jorden.
JURIDISK BENARBEJDE
For det første er der en række krav eller klager fra tidligere ejere af dele af jorden, der tidligere er eksproprieret af staten.
Det næste er, at Cemat skal have juraen på plads, så der kan bygges boliger og erhverv på området.
- Det er vi i gang med, og her i år fik vi den første grund frigivet, så der er tilladelse til at bygge boliger på den. Det er så det, der har skabt noget opmærksomhed om aktien, fordi vi samtidig har meldt ud, at vi styk for styk forsøger at få zoningen på plads og laver en udviklingsplan omkring det, siger Frede Clausen.
Foreløbigt er 5608 kvadratmeter jord frigivet, svarende til under 5 pct. af den samlede grund. Her har Cemat nu ansøgt om byggetilladelse og venter på en godkendelse fra kommunen.
- Det arbejder vi med nu, og vi regner med, at vi hen over foråret bliver klar til at bygge på den, siger Frede Clausen.
Værdien af Cemats jord er ifølge Frede Clausen i dag omkring 70 mio. zloty, eller lidt over 110 mio. kr. Det svarer til lige over halvdelen af Cemats markedsværdi på børsen på lige over 200 mio. kr.
- Men den jordværdi, der er, mener vi er omkring to til tre gange højere, når man får ændret lokalplanen.
Oven i håber Cemat så at tjene på selve byggeprojekterne.
Det første projekt står Cemat selv for, men hvor meget, der kan tjenes på det, er endnu ikke meldt ud.
MarketWire: Et slag på tasken, hvor langt ude i fremtiden ligger det, at I får frigivet den øvrige jord?
- Vi har sagt, at tidshorisonten er fire til fem år.
MarketWire: Og et slag på tasken - hvad er det værd?
- Det eneste, vi har meldt ud, er de to til tre gange mere, og så har vi sagt, at vi laver en udviklingsplan. Og når vi gør det, så er det fordi, der ligger en yderligere avance. Ellers ville vi jo ikke gå ud og gøre det, siger Frede Clausen.
LEDELSEN KØBER OP
Selv har hele bestyrelsen og ledelsen købt aktier i Cemat af mange omgange igennem de seneste tre år. Det gælder både Frede Clausen, næstformand Eivind Dam Jensen, det tredje bestyrelsesmedlem Joanna Iwanowska-Nielsen og administrerende direktør Jaroslaw Lipinski.
Desuden har Thomas Plenborg, der i børskredse er kendt for sit hverv som bestyrelsesformand i DSV, set sig lun på Cemat. Han løftede tidligere i år sin ejerandel til over 10 pct., eller godt 25 mio. aktier.
Investeringen skyldes primært de potentielle værdier, som kan ligge i selskabets jord i Warszawa, oplyser Thomas Plenborg i et emailsvar til Marketwire.
- Hvis ledelsen lykkes med at få jorden omklassificeret til anden brug, vil det kunne give muligheder for spændende byggerier, som fra en aktionærsynsvinkel kan være attraktiv.
- Den anden side af mønten er imidlertid også, at lykkes det ikke at få omklassificeret jorden, er det en knap så spændende sag. Og det går pt langsomt med at få omklassificeret jorden, så aktien er for den tålmodige investor, konkluderer Thomas Plenborg.
.\\˙ MarketWire