Seruminstituttet ser mildere forløb når vaccinerede smittes
29/12 16:02
Omikronvarianten findes nu i 80 procent af de positive coronaprøver.
Det resulterer i et stort antal smittede, men indlæggelserne følger ikke med i samme grad. Og det kan vi i høj grad takke vaccinerne for.
Det er budskabet fra faglig direktør Tyra Grove Krause, Statens Serum Institut, på myndighedernes pressebriefing onsdag om coronasituationen.
- Samlet set kan man sige, at vi har en epidemi i vækst og en epidemi drevet af omikron.
- Vi har langt højere smittetal - fire til fem gange højere end sidste år. Men det er også forventeligt.
- Vi kan tillade os højere smittetal, fordi vi har vaccinerne og er godt beskyttet mod at blive alvorligt syge, siger hun.
4. januar - altså for snart et år siden - nærmede antallet af indlæggelser sig 1000. Dengang var der 2000 bekræftede coronatilfælde.
Onsdag er der 675 indlagte med covid-19, selv om smittetallet nu er 23.228 smittede.
Selv om vaccinerne beskytter mindre over for omikron end delta, giver de alligevel en hæderlig beskyttelse, anfører den faglige direktør.
- Vaccinen giver en beskyttelse på 55 procent mod omikronvarianten lige efter 2. stik og i perioden lige efter 3. stik. Det er lavere end for deltavarianten, og det ser ud til at aftage hurtigere over tid.
- Man er som individ beskyttet mod alvorlig sygdom, hvis man har vaccinen. Man kan godt blive smittet. Men man bliver formentlig ramt i mildere grad og får et kortere forløb, hvor man ikke i så stor udstrækning smitter andre, siger Tyra Grove Krause.
Sandsynligheden for at komme på intensivafdeling er ifølge den faglige direktør også langt mindre, hvis man som vaccineret bliver ramt af covid-19 sammenlignet med uvaccinerede.
Hun forventer, at epidemien topper i løbet af januar.
/ritzau/