Aktier/Sydbank: Selskaber står over for svært prispuslespil næste år
29/12 16:25
Kæmpe prisstigninger på blandt andet råvarer og en række andre komponenter til virksomhedernes produktion har i løbet af 2021 betydet massiv inflation i producentpriserne.
Det lægger pres på resultatopgørelserne mange steder, og for 2022 bliver det gode spørgsmål derfor også, hvor stor en del af ekstraregningen, selskaberne kan tillade sig at sende videre i systemet - uden at miste for mange kunder eller skræmme slutbrugerne væk.
- Der er ikke mange i investeringsmarkederne lige nu, der har oplevet det her før, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank, til MarketWire om den ekstraordinære situation.
- Det kalder på en ny tid og på nye strukturer og nye udfordringer. Min hovedpointe er, at der vil være nogle industrier, hvor prisstigninger har været kendt stof. Det har været beherskede stigninger hvert år – både på omkostningssiden og på det, man sender videre. Det er nu voldsomt udfordret af så store stigninger i omkostningerne. Så der er mange virksomheder, der lige nu spørger sig selv, hvad de så skal gøre nu, fortsætter han.
ET SVÆRT FORUDSIGELIGT KONKURRENCEBILLEDE
Et af de vanskeligste elementer for virksomhederne, når de nu skal til at fastlægge en ny prisstrategi, er, at alting er blevet langt mere uforudsigeligt, efter at råvare- og komponentmarkedet er braget i vejret gennem det seneste år.
Det gode spørgsmål er nemlig, hvad konkurrenterne gør.
- For virksomhederne er den virkelige udfordring jo at sikre, at man får sendt den rigtige andel videre og tjener gode penge, men også at man ikke mister for mange markedsandele, fordi man får sat priserne for højt op, siger Jacob Pedersen.
Han peger på, at det ikke kun er i den direkte konkurrence, at inflationen i producentpriserne kan spille et puds.
- De her forandringer skyller hele vejen gennem værdikæderne. Nogle underleverandører hæver måske også priserne mere, og så er der endnu en udfordring, siger Jacob Pedersen.
På den baggrund forudser aktieanalysechefen fra Sydbank også, at man generelt vil se flere udsving i fordelingen af markedsandele i forskellige brancher i løbet af 2022, end tilfældet normalt er.
- Hen over kvartalerne tror jeg, at man kommer til at se nogle udsving, fordi nogle virksomheder vil se, at den strategi, de valgte fra start, ikke er den rigtige. Meget af det vil også afhænge af, hvor modtagelige slutbrugerne er, siger Jacob Pedersen.
FORBRUGERNE ER MODTAGELIGE
Men han tror dog også, at forbrugerne er meget modtagelige og faktisk er i stand til at absorbere en stor del af de prisstigninger, som også vil sætte sig i inflation på slutprodukterne.
- Den inflationskrise, vi er landet i lige nu, er et meget langt stykke hen ad vejen skabt af for høj efterspørgsel på rigtig mange områder. Der er kæmpe store opsparinger rundt omkring i systemet, så mit bud er, at det i rigtig mange sektorer er muligt at sende omkostningerne videre, siger Jacob Pedersen.
- Det ændrer bare ikke på, at virksomhederne kommer til at føle sig frem og gøre det forsigtigt for også at føle konkurrenterne på tænderne, forstætter han.
.\\˙ MarketWire