ProInvestor test version Gå til proinvestor.com
Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danske Bank fik et 2021 med ridser i lakken - møgsagerne hobede sig op

30/12 13:10

2021 blev endnu et år, hvor dårlig omtale, fejlagtig behandling af kunderne og udskiftning på direktionsgangen blot var nogle få af de overskrifter, der klæbede til Danmarks største bank.

- Møgsagerne har fortsat haglet ned over Danske Bank. Og uanset om det påvirker den egentlige bankdrift, så har det været skidt for bankens image. Oveni har der været uro på ledelsesgangen, hvor det gamle team nu er ude af vagten, påpeger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel hos Artha Kapitalforvaltning.

Han hentyder til udskiftningen af den hollandske topchef Chris Vogelzang, der i foråret forlod banken efter en sigtelse i en hollandsk hvidvasksag. Han blev erstattet af Carsten Egeriis, der indtil da havde haft ansvaret for bankens risikostyring som chef for Group Risk Management. Og i december forlod Rob de Ridder, driftsdirektør for storkundeafdelingen i Danske Bank, jobbet efter syv år.

- Jeg ser Carsten som den rette mand til jobbet, der kan skabe ro på bagsmækken. Han er ikke vild med at komme i medierne, men har trukket arbejdstøjet på og er gået ind i maskinrummet, siger Lars Hytting.

MØGSAG PÅ MØGSAG

Danske Bank har valgt at komme månedlige statusopdateringer på det bjerg af møgsager, der væltede ind over banken i 2021 - blandt andet for høje gebyrer for erhvervskunder, fejlbehæftede data i inkassosystemerne, renter på rykkergebyrer samt forsinkelse i udbetaling af udbytteskat. En liste der kun er blevet mere og mere omfattende i årets løb.

Derudover ligger hvidvasksagen fra Estland fortsat og lurer i kulissen.

- Danske Bank har været prygelknabe i årets løb. Nu har den valgt at lægge alt frem, hvilket faktisk er uhørt indenfor den banksektoren. Men som investor er man efterhånden lidt træt af det - at gamle inkassosager fra '90'erne fortsat skæmmer, siger aktiehandelschefen og fortsætter:

- Lad os nu få svesken på disken - lad os få det hele frem, så tilliden kan blive genskabt.

Hvad Danske Bank har hensat til de enkelte sager, er vanskeligt at få klarhed over. Men Lars Hytting venter, at der er hensat nok:

- Der er hensat et ikke ubetydeligt beløb blandt andet til hvidvasksagen. Og det er klart, at det fortsat vil lægge som en dyne af bekymring ind i 2022, hvor markedet fortsat venter på at få klarhed, siger han.

- Jeg er sikker på, at der er hensat nok til alle sagerne, påpeger Lars Hytting.

GEVINST TIL AKTIONÆRERNE

På trods af et hårdt år for Danske Bank, så kan investorerne se tilbage på et år med en gevinst på aktiekursen inklusive udbytte på 13,9 pct. Til sammenligning er C25-indekset steget over 17 pct.

- Jeg ser lidt en Danske Bank-aktie som en kreditobligation - som en langsigtet investering. Jeg regner ikke med, at aktien vil gøre det vanvittigt godt i 2022, 2023 eller 2024. Men jeg tror på et stabilt afkast, og der kan ligge en positiv trigger, hvis erstatningssagerne i forbindelse med hvidvasksagen falder ud til bankens fodel, påpeger Lars Hytting.

NEDJUSTERING AF FEM MÅL

Udover de mange sager, trak Danske Bank i slutningen af oktober bremsen og nedjusterede sine mål frem mod 2023.

Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker i Sydbank, vurderede dengang, at det måske ikke var så skidt endda, da nedjusteringen var mindre end frygtet i markedet og blandt analytikerne.

Danske Bank venter egenkapitalforrentning på 8,5 til 9 pct. i 2023 mod tidligere 9-10 pct. i 2023.

Bankens målsætninger skal ses i forhold til, at banken venter indtægter for samlede 43,5 mia. kr. i 2023 og omkostninger for omkring 23,5 mia. kr.

.\\˙ MarketWire