Unibrew/CEO: Ser vækstmulighed i symbiose mellem Hansa Borg og Solera
7/1 11:38
Royal Unibrews altoverskyggende fokus er at udvikle og udvide sin forretning i Norge, efter at koncernen med købet af de resterende 75 pct. af aktierne i Hansa Borg har fået styrket sin markedsposition betydeligt.
Det siger Unibrews administrerende direktør, Lars Jensen, som ser store perspektiver i at få Hansa Borg til at spille sammen med drikkevarevirksomheden Solera Beverage Group, som den danske bryggerikoncern købte i juli 2021.
- Norge er et spændende og attraktivt marked med nogle af de samme dynamikker på forbruger- og kundesiden, som vi også ser i de øvrige nordiske markeder, hvor vi jo har vist, at vi har kunnet gøre det det rigtigt godt.
- Samtidig har vores opkøb af Solera her hen over sommeren selvfølgelig været med til at øge de kommercielle muligheder ved at bringe forretningerne sammen, siger Lars Jensen i et interview med MarketWire.
Han fremhæver i den forbindelse, at Hansa Borg er meget lokalt forankret med lokale mærker, mens Solera mest af alt har internationale mærker og næsten udelukkende på tradingsiden.
- Så en ting er markedet, men noget andet også det samlede ståsted, som vi står med med de her to forretninger. Vi synes, at den symbiose, som kan skabes imellem Hansa Borg og Solera ser utrolig spændende ud, uddyber Lars Jensen.
BEDRE RATINGS
Unibrew har ejet 25 pct. af Hansa Borg siden 2002, og i perioden har performance hos det norske bryggeri ifølge Lars Jensen kørt lidt i bølger. Men over de seneste tre år har det gjort det rigtigt godt.
- Det gælder ikke kun det finansielle, men også når man ser på, hvordan man bliver anset i markedet ud fra et kundeperspektiv. I undersøgelser har Hansa Borg de senere år øget deres ratings i forhold til at være en aktør i markedet, som er med til at gøre en forskel.
- Den finansielle performance er også fulgt med op, men ikke i samme tempo som deres anseelse i markedet, siger Lars Jensen.
I forbindelse med annonceringen af opkøbet afholder Unibrew sig foreløbigt med at komme med et bud på synergimulighederne på omkostningssiden.
- Vi skal komme tilbage til det, når vi har fået nøglerne. Konkurrencemyndighederne skal jo lige have tid til at kigge på det materiale, vi sender ind til dem, så det kan vi ikke gå i dybden med.
- Men det altoverskyggende for os er et spørgsmål om at udvikle og udvide forretningen - at gøre forretningen større. Det er det, vi synes er interessant her - og det, man skal kigge på i forhold til synergier. Vi skal sælge forhåbentligt mere og vi skal sælge bedre, siger Lars Jensen.
På øl sidder Hansa Borg på lige over 20 pct. af det norske marked og på "ready to drink"-produkter er de markedsleder.
- Det er det, der er styrken i Hansas forretning, og det, vi bringer fra Soleras side, er en markedsandel på ca. 20 pct. på vin i on-trade-handlen og ca. 10 pct. på Vinmonopolet, fortæller Lars Jensen om det nye ståsted, som opkøbene af først Solera og nu resten af Hansa Borg har givet bryggerikoncernen.
I alt betaler Unibrew 1,8 mia. kr. for de resterende aktier i Hansa Borg, hvoraf de 171 mio. kr. lægges kontant, mens de resterende 90 pct. vil blive betalt med knap 2,2 mio. aktier i Royal Unibrew.
Sælger er Borg Invest AS, som altså kan se frem til at få fyldt depotet godt op af Unibrew-aktier, hvilket ikke overraskende glæder Lars Jensen.
- Vi betaler en relativ stor del af transaktionen i aktier. De familier, som er bagved Borg Invest som selskab, de vil rigtigt gerne være med på rejsen fremadrettet. Det synes vi jo er super fedt, for så er det ikke bare et spørgsmål om, at man forsøger at få en god pris for aktivet og så er væk, men at de rent faktisk tror på, at rejsen i Royal Unibrew fortsætter herfra, siger Lars Jensen.
.\\˙ MarketWire