Fredagens aktier: Ørsted og FLS blev bundprop - Mærsk og Unibrew steg
7/1 17:05
Ørsted endte fredag som en af bundpropperne i C25-indekset efter en negativ analyse fra finanshuset Jefferies. Også FLS, Ørsted og Genmab blev tynget ned i det negative marked, der endnu engang var udfordret af rentepres.
I modsatte ende Mærsk sig i spidsen ovenpå den sjette uge i træk med rekord til SCFI-fragtindekset, mens Royal Unibrew fulgte lige i hælene efter et opkøb.
Det samlede C25-indeks dykkede 1 pct. til 1867,99.
Dermed blev der lagt yderligere til den gedigne ørefigen, som investorerne måtte tage imod torsdag. Her dykkede indekset 3,1 pct., hvilket var det største fald siden 23. november og det syvende største fald, siden indekset blev skabt i 2016.
Baggrunden for faldet torsdag var onsdagens referat fra den amerikanske centralbanks seneste rentemøde, hvor der blev indikeret en hurtigere og hårdere stramning af pengepolitikken.
- Det danske marked er stadigvæk under pres fra det, som har fyldt hele ugen og i det nye år. Det er både rentesnak og inflationssnak. Det tema har været hårdt for det danske marked, for der har vi en type aktier, som bliver ramt, siger Martin Munk, senioraktierådigver i Jyske Bank, til MarketWire.
Jobrapporten fra USA lagde desuden yderligere til faldet, da den blev offentliggjort klokken 14.30 dansk tid og viste færre nye beskæftigede end ventet.
- Rapporten betyder samlet set stadig, at der kan være noget nervøsitet set med aktie-briller. Nervøsiteten lurer stadig på den front mere end corona, som vi ellers har talt så meget om, siger Martin Munk.
Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 199.000 personer i december, viser tal fra Bloomberg. Økonomerne havde forudset en stigning på 450.000 personer ifølge et estimat.
GRØNNE AKTIER FORTSÆTTER NEDTUREN
Torsdagens markante udsalg gik i eliteindekset især ud over grønne aktier såsom Ørsted og Vestas, der faldt med henholdsvis 5,1 pct. og 4,7 pct.
Fredag fortsatte nedturen med et fald på 4,4 pct. til 729,60 kr. for Ørsted, mens Vestas dykkede 2,9 pct. til 182,25 kr.
De to aktier toppede for et år siden, 7. januar 2021, i 1355 kr. for Ørsted og 312 kr. for Vestas.
Ørsted fik fredag fokus, efter at analytikere fra finanshuset Jefferies skar kursmålet for aktien til 680 kr. fra 780 kr. med en gentagelse af den negative anbefaling "underperform".
Jefferies' estimat for Ørsteds driftsindtjening eksklusive nye partnerskaber i 2022 er i forbindelse med modelopdateringen sænket med 8 pct. til 19,6 mia. kr. Det er 7 pct. under konsensusestimat indsamlet i oktober.
- Ørsted, Vestas og Genmab er ramt i den her type marked, siger Martin Munk og henviser til, at det er dyrt prissatte aktier, som er rentefølsomme.
Genmab faldt 2,2 pct. til 2372 kr.
UNIBREW KØBER RESTEN AF NORSK BRYGGERI FOR 1,8 MIA. KR.
Royal Unibrew endte i toppen af indekset, efter at bryggeriet annoncerede købet af de resterende 75 pct. af Hansa Borg Bryggerier.
Prisen er 1,8 mia. kr. for det norske bryggeri - de 171 mio. kr. svarende til 10 pct. af prisen betales kontant, mens de resterende 90 pct. vil blive betalt med aktier i Royal Unibrew.
Unibrew-aktien steg 1,2 pct. til 765,20 kr.
Også bryggeri-konkurrenten Carlsberg var i fokus, da finanshuset Kepler Cheuvreux ifølge PLX.AI har forudset, at selskabet kan overgå sine forventninger for 2021.
Analytikere hos Kepler forudser, at Carlsberg kan levere en organisk vækst fra driften, EBIT, på 12,6 pct., mens bryggeriet selv forventer 10-12 pct. Konsensus blandt analytikere er 12,5 pct., skriver Kepler.
Samtidig venter finanshuset, at Carlsberg vil lægge ud med en forsigtig forudsigelse for 2022.
Aktien faldt 1,9 pct. til 1118 kr.
MÆRSK I FOKUS MED NY SCFI-REKORD
A.P. Møller-Mærsk får vanen tro opmærksomhed i forbindelse offentliggørelsen af det ugentlige rateindeks, SCFI, der i første uge af 2022 har sat rekord for sjette uge i træk.
Indekset er steget 1,2 pct. til 5109,60. Det er niende uge i træk med fremgang og sjette uge på stribe, at der sættes rekord. På årsbasis er fragtraterne steget 78 pct.
Mærsks B-aktie steg 1,3 pct. til 24.020 kr. efter torsdagens minus på 3,1 pct.
Transportselskabet lå længe i grønt fredag, men tabte 0,2 pct. til 1468,50 kr.
Topchef Jens Bjørn Andersen fortæller til mediet Shippingwatch, at DSV er langt med integrationen af det seneste køb GIL og åbner samtidig for nye opkøb i 2022.
- Det er stadigvæk super lukrative markeder for DSV og Mærsk. Vi har længe været nervøse for, om det skulle stoppe på et tidspunkt, men nu ser vi langt ind i 2022 før der er udsigt til, at det biver normalseriet, hvis det overhovedet bliver det, siger Martin Munk.
.\\˙ MarketWire