USA/økonomer: Højeste inflation siden 80'erne gør indtryk
12/1 15:07
Inflationen fortsætter opad i USA og nåede det højeste niveau siden 1982 i december - en udvikling, der risikerer at sætte sig i lønningerne, og derfor understreger behovet for renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank.
Inflationen ramte 7 pct. på årsbasis i december, hvilket var på linje med økonomernes forventninger ifølge Bloomberg News.
Kigger man på kerneforbrugerpriserne, der fraregner fødevare- og energipriserne, steg de 5,5 pct. i december i forhold et år forinden mod ventet 5,4 pct.
- Den høje inflation udfordrer i den grad amerikansk økonomi og de amerikanske forbrugere. Det betyder nu, at selv om de amerikanske lønningerne stiger hurtigere end normalt, så kan de ikke følge med priserne, konstaterer cheføkonom i Sydbank Søren Kristensen i kommentar til prisstatistikken.
Den faldende realløn kommer på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet samtidig er presset og arbejdsgiverne melder om vanskeligheder med at finde arbejdskraft.
- Så har man en cocktail, der stinker langt væk af højere lønninger. Det kan i værste fald starte en spiral af løn- og prisstigninger. Det er netop udsigten til det, som i øjeblikket giver nervøse investorer og Fed-direktører, vurderer Søren Kristensen.
Han regner af samme grund med, at den amerikanske centralbank vil forsøge at imødegå den højere inflation med tre renteforhøjelser i år.
Også chefanalytiker i Danske Bank, Mikael Olai Milhøj, mener, at der er renteforhøjelser på vej.
- Det giver god mening, at stramme pengepolitikken, når inflationen er høj, og der er godt gang i efterspørgslen. Risikoen lader i øjeblikket at være, at den amerikanske centralbank bliver nødt til at stramme endnu hurtigere, end hvad markedet priser, og de selv signalerer, hvis inflationen fortsætter med at være høj i længere tid end ventet, vurderer Mikael Olai Milhøj i et notat.
Han peger ligesom sin kollega i Sydbank på, at centralbanken er presset fra flere sider.
- Selvom beskæftigelsen fortsat er næsten 3,6 millioner lavere end i februar 2020, så er arbejdsmarkedet ret stramt, idet jobefterspørgslen er høj, virksomhederne har svært ved at finde arbejdskraft og lønvæksten er høj, skriver han.
Den høje inflation har onsdag ikke påvirket finansmarkederne voldsomt.
Aktiemarkederne er generelt steget yderligere en tand efter prisrapporten. Den tiårige amerikanske rente er faldet et par basispoint til 1,71 pct., men efter stigninger i den senere tid.
Størst reaktion er der at finde på valutamarkedet, hvor dollar er svækket til 1,1404 dollar per euro - det svageste niveau siden midten af november.
.\\˙ MarketWire