Lundbeck/fmd: Ny aktiestruktur giver mulighed for større opkøb
9/2 12:54
Lundbeck ønsker med en ny aktiestruktur at give sig selv mulighed for at gennemføre større opkøb fremover, uden at Lundbeckfonden må opgive kontrollen med den 106 år gamle medicinalkoncern.
Hidtil har Lundbeck klaret sig med at optage gæld og har finansieret opkøb via driften, men det vil ikke nødvendigvis række i fremtiden.
- Selskabet har i dag en kapacitet i omegnen af 2 mia. dollar. Det er det, vi ville kunne købe for. Laver man noget, som det vi lægger frem nu, vil kapaciteten blive meget større, samtidig med at man har en fond bagved, som bevarer stemmemajoriteten. Og det er vigtigt for fonden at have det, siger bestyrelsesformand i Lundbeck Lars Rasmussen til MarketWire.
NUVÆRENDE OPKØBSKAPACITET ER FOR LILLE
Han vil ikke ud med, hvor store opkøb Lundbeck ser sig i stand til at håndtere, men peger på, at den nuværende opkøbskapacitet ikke rækker langt i et konkurrencepræget og kostbart medicinalmarked, hvor potentielle nye lægemidler handles til høje priser.
Under en ny aktiestruktur, hvor Lundbeck kan udstede B-aktier i større omfang uden at rykke væsentligt ved fondens stemmemajoritet, får medicinalselskabet til gengæld langt større spillerum.
- Vi vil kunne købe væsentligt mere til, hvis det rigtige dukker op.
- Det, man skal tænke over, er, at Lundbeckfonden er en meget langsigtet ejer. Så det handler om, at vi skaber en kapacitet på den lange bane. Det er ikke, fordi der er noget, der skal fixes i næste kvartal. Men det vil give en mulighed for at understøtte selskabet, der har store kompetencer og ekspertiser, men en relativt lille opkøbskapacitet, som det er nu, siger Lars Rasmussen.
EN AKTIE BLIVER TIL FEM
Den nye aktiestruktur, som først skal godkendes på en ekstraordinær generalforsamling i juni, vil rent praktisk betyde, at hver eksisterende aktie deles op i fem - et styk A-aktie og fire styk B-aktier.
Hver ny A-aktie får ti stemmer, og B-aktierne får hver én stemme, og derved vil Lundbeck kunne rejse penge via salg af nye B-aktier, uden at fonden mister stemmemajoriteten.
Oveni agter fonden også på et senere tidspunkt at tilbyde aktionærer at bytte deres A-aktier lige over med fondens B-aktier.
For jo flere A-aktier fonden sidder med, jo flere B-aktier vil Lundbeck efterfølgende kunne udstede, uden at stemmeflertallet ryger.
Her og nu har Lundbeck dog ingen planer om opkøb, og trækket skal altså snarere ses som rettidig omhu.
Lars Rasmussen lægger til gengæld ikke skjul på, at det på sigt er et ønske at supplere Lundbecks pipeline enten via opkøb, tilkøb eller partnerskaber.
- Kigger du på Lundbeck i dag, så er der gjort et meget stort stykke arbejde med pipelinen - et arbejde jeg er meget tilfreds med. Så vi har en meget stærk pipeline i dag, men det er også en meget tidlig pipeline.
- Og kigger du på vores nuværende produkter, der går af patent over tid, så er der et behov for at vi får noget ind på det mellemlange sigt. Så det er ikke nogen hemmelighed og kan ikke komme som nogen overraskelse for investorerne, at der også skal købes til, for at vi sikrer pipelinen. Og det udvalg af muligheder, vi kan kigge på, bliver større, hvis vi gennemfører ændringerne i kapitalstrukturen. Derfor er vi også positive over for det i bestyrelsen, siger Lars Rasmussen.
Selve processen med at gennemføre et aktiesplit og en ny struktur vil tage tid, og også det er en medvirkende faktor til, at arbejdet skal sættes i gang nu.
Strukturændringen vil nemlig kræve et prospekt, godkendelse hos Finanstilsynet og en velsignelse fra aktionærerne i juni, før den kan blive til virkelighed.
.\\˙ MarketWire