ProInvestor test version Gå til proinvestor.com
Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Genmab/CEO: Håber snart at usikkerheden om voldgiftssag letter - GENT

17/2 06:34

Genmab håber i løbet af 2022 at sætte punktum for en stor voldgiftssag med partneren Johnson & Johnson om rettighederne til millioner og potentielt milliarder af kroner fra salget af kræftmidlet Darzalex.

De to partnere blev uenige i 2020, og Johnson & Johnson har siden tilbageholdt royalty-betalinger i 2020 og 2021 på i størrelsesorden en 0,5 mia. kr., vurderer Genmab.

Nu skal tre voldgiftsdommere dog tage stilling til, om det er berettiget.

- Jeg tror, at afgørelsen kommer snart. Grunden til, at jeg siger det, er, at vi har udvekslet alle informationer og aflagt vidneudsagn, så det, jeg kalder de tekniske aspekter af sagen, har vi nu lagt bag os.

- Nu er det alene op til de tre eksperter at komme med en afgørelse. Og jeg håber det bliver snart, for det hænger over os. Jeg tror, at investorerne venter på udfaldet, før de træffer en investeringsbeslutning om Genmab, og det ikke godt for os, siger Genmabs topchef, Jan van de Winkel, i et interview med MarketWire.

Han understreger, at han ikke ved, hvornår afgørelsen kommer, da det alene op til voldgiftsdommerne.

Tvisten mellem Genmab og det Johnson & Johnson-ejede Janssen er tvedelt og handler om et par aspekter af de royalty-betalinger, som Genmab modtager fra Janssen.

Uenigheden går for det første på, om Genmab bør løfte en del af de royalties, som Janssen skal betale til biotekselskabet Halozyme Therapeutics for anvendelsen af det selskabs teknologi til udviklingen af den subkutane udgave af Darzalex, der markedsføres som Darzalex Faspro.

Det er den del af sagen, der har fået Johnson & Johnson til foreløbig at tilbageholde 421 mio. kr. i royalties for 2021 og 80 mio. kr. for 2020.

STØRSTE RISIKO

Endnu værre vil det dog være, hvis den anden del af tvisten går Genmab imod.

Her er spørgsmålet, om Janssen er forpligtet til at betale royalties til Genmab, indtil det danske selskabs patenter vedrørende Darzalex Faspro (Daratumumab) udløber, eller indtil Janssens patenter vedrørende Darzalex Faspro ikke længere yder beskyttelse.

De relevante patenter hos Genmab ventes at udløbe i slutningen af 2020'erne og starten af 2030'erne, mens de relevante patenter under Janssens ejerskab stopper med at yde beskyttelse i midt-2030'erne.

Dermed er der her potentielt flere års royalties på spil.

Når afgørelserne i de to sager falder, vil det i øvrigt være muligt for Genmab eller Johnson & Johnson at appellere sagen, men det er ikke det mest sandsynlige, mener Jan van de Winkel.

- Det kan teknisk set appelleres til afgørelse af en ny dommer. Herefter er det ikke længere muligt at appellere. Men i praksis bruges appelmuligheden, som jeg forstår det, næsten aldrig. Det skyldes, at sandsynligheden for, at den nye voldgiftsdommer underkender de tre voldgiftsdommeres afgørelse, ikke er særligt stor, siger Jan van de Winkel.

Den subkutane udgave af Darzalex, som voldgiftstvisten drejer sig om, har på få år vundet stor udbredelse, da den er langt mere patientvenlig og reducerer behandlingstiden til bare tre til fem minutter fra omkring tre en halv time med den oprindelige intravenøse version.

I USA havde Darzalex Faspro en andel på 77 pct. ved udgangen af 2021, og tallet på verdensplanen ligger ifølge Jan van de Winkel på omkring 50 pct.

.\\˙ MarketWire