DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER


Fredagens aktier: Fjerde C25-fald i træk trods optur for FLS


10/9 17:06


Bryggerierne Unibrew og Carlsberg var blandt fredagens dårligst præsterende aktier i det danske C25-indekset, som også var tynget af fald i sværvægtere som Genmab, Novo og Mærsk.

Eliteindekset endte dagens handel i 1960,69 efter et fald på 0,9 pct., og for hele ugen blev facit en tilbagegang på 2,8 pct., efter at indekset mandag ellers snusede til rekordniveauet fra i august, før det faldt ugens resterende fire dag.

HALTEDE EFTER RESTEN AF EUROPA

Bedre gik det for de øvrige børser i Europa, som lå i positivt terræn det meste af dagen, men hvor stigningerne forduftede hen mod børslukketid.

- Det er lidt dagen derpå efter torsdagens rentemøde i ECB. Der var lidt usikkerhed op til mødet om, hvad der kunne komme, og så ser vi tit, at når vi først finder ud af, hvad der kommer, så er det måske ikke så slemt endda.

- Når det er sagt, så går det lidt hårdt for sig på det danske marked i dag i forhold til det øvrige Europa. Det er ikke noget fundamentalt, der er ændret. Danske aktier kører en gang imellem sine egne veje, og det gjorde vi også sidste år under coroana - i den grad, siger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel i Artha Kapitalforvaltning, til MarketWire.

STORT AKTIESALG HOS FLSMIDTH

I det danske eliteindeks var der fald i 19 af 25 aktier. FLSmidth trodsede nedturen og steg 3,2 pct. til 239,20 kr., efter at ingeniørkoncernen fik gennemført et stort aktiesalg, som i en periode har holdt aktiekursen i skak.

Salget omfattede 6,4 millioner aktier, som blev solgt til institutionelle investorer for godt 1,5 mia. kr. Pengene skal bruges til finansieringen af opkøbet af tyske Thyssenkrupps mineforretning.

På forhånd havde investorerne frygtet, at deres ejerandel kunne blive udvandet endnu mere, end tilfældet blev.

- Nu kommer FLSmidth med et lavere niveau af nye aktier end frygtet og til en beskeden rabat. Så den frygt er ude af aktien, og man kan nu fokusere mere på opkøbet og mindre på finansieringen, vurderer aktieanalytiker Mikkel Emil Jensen fra Sydbank.

PANDORA I FOKUS I NÆSTE UGE

Der var også positiv stemning om Pandora, som endte 1,3 pct. højere i 800 kr. Smykkekoncernen holder tirsdag kapitalmarkedsdag for investorer, analytikere og pressen.

- Jeg har selv positive forventninger om, at der kommer nogle positive nyheder på kapitalmarkedsdagen - blandt andet om, hvordan det går med strategien Phoenix og genåbninger af butikker kloden over, siger Lars Hytting.

I bunden af C25 lå Royal Unibrew med et fald på 4,2 pct. til 781,20 kr., og rivalen Carlsberg faldt 2,0 pct. til 1058,50 kr. Fortsat stigende priser på råvarer som malt, aluminium og glas har den senere tid presset de to bryggeriaktier.

Novo Nordisk, som vægter tungest i C25, faldt 0,4 pct. til 627,50 kr.

- Der er lidt skuffende salgstal ude for Novo Nordisks fedmemiddel, Wegovy. Det er ugentlige tal, og jeg synes, at man skal passe på med at tolke alt for meget på det. Det har stadig været et brag af en lancering, siger Lars Hytting om det nyligt lancerede fedmemiddel.

MÆRSK-RIVAL FASTFRYSER SPOTRATER

For A.P. Møller-Mærsk kom der nyt fra Frankrig, hvor konkurrenten CMA CGM har besluttet sig for at fastfryse spotpriserne frem til februar.

- Selv om disse markedsdrevne ratestigninger forventes at fortsætte i de kommende måneder, har koncernen besluttet at sætte eventuelle yderligere stigninger i spotfragtrater i bero for alle tjenester, der drives under vores brands, skriver CMA CGM i en meddelelse.

Mærsks B-aktie faldt 0,8 pct. til 19.360 kr. efter at have sat rekord torsdag.

Genmab fortsatte de foregående dages nedtur med et fald på 2,7 pct. til 2783 kr., efter at aktien mandag var lukket i rekordniveauet 3100 kr.

Blandt sidepapirerne faldt aktien i Nordea med 0,9 pct. til 76,46 kr. efter nyheden om, at bankens finske storaktionær, Sampo, har solgt 73 mio. aktier i banken for omkring 745 mio. euro.

.\\˙ MarketWire